Інформаційне повідомлення
про проведення громадського обговорення (слухання) щодо реорганізації, та перепрофілювання (зміни типу) закладів освітиДеражнянської міської ради

  1. Найменування організатора громадського обговорення (слухань) – Деражнянська міська рада.
  2. Мета: врахування думки жителів Деражнянської міської територіальної громади щодо реорганізації та перепрофілювання  закладів освіти, а саме:

– Про реорганізацію Божиковецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів- дошкільний навчальний заклад» Деражнянської міської ради Хмельницької області у Божиковецьку  гімназію;

 – Про реорганізацію Волоського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів- дошкільний навчальний заклад» Деражнянської міської ради Хмельницької області у Волоську гімназію;

– Про реорганізацію  Зяньковецького навчально-виховного комплексу  «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів- дошкільний навчальний заклад» Деражнянської міської ради Хмельницької області у Зяньковецьку гімназію;

– Про реорганізацію   Новосілецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів- дошкільний навчальний заклад» Деражнянської міської ради Хмельницької області у Новосілецьку гімназію;

– Про реорганізацію Яблунівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Деражнянської міської ради Хмельницької області у Яблунівську гімназію.

– Про реорганізацію  Загінецької гімназії  Деражнянської міської ради Хмельницької області у Загінецьку початкову школу;

– Про реорганізацію  Мазниківської початкової школи  Деражнянської міської ради Хмельницької області у Мазниківський заклад дошкільної освіти;

– Про перепрофілювання Лозівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Деражнянської міської ради Хмельницької області у Лозівський ліцей;

– Про перепрофілювання Маниковецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Деражнянської міської ради Хмельницької області у Маниковецький  ліцей.

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 18 березня 2020 року, не вживаються терміни «І ступінь» чи «І-ІІ», «І-ІІІ ступені». Натомість Закон передбачає, що здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечуватимуть:

– початкова школа;

– гімназія;

– ліцей.

Крім того, згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», який набрав чинності 28 вересня 2017 року, передбачається, що переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам  закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом.

Таким чином, установчі документи, зокрема статути закладів загальної середньої освіти, мають бути переоформлені до 28 вересня 2022 року.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26) реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Реорганізація і перепрофілювання закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника (стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Станом на сьогодні на території  Деражнянської міської ради функціонують 13 закладів загальної середньої освіти. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена  на заробітну плату педагогічних працівників. 

У зв’язку з малою наповненістю класів комунальних закладів освіти є загроза втратити права громади на отримання освітньої субвенції з державного бюджету на оплату праці педагогічним працівникам закладів.

В такому випадку, бюджетне навантаження щодо оплати заробітної плати педагогам цих закладів буде покладене на місцевий бюджет, що призведе до мінімізації видатків на основні поточні потреби закладів (покращення матеріально-технічної бази тощо) і негативно вплине на забезпечення надання якісних освітніх послуг і забезпечення комфортного освітнього простору (середовища).

З метою збереження за закладами освіти високого коефіцієнту при розподілі освітньої субвенції, збереження робочих місць та рівня заробітних плат педагогічних працівників, є потреба провести заходи щодо трансформації (зміни) мережі закладів освіти згідно запропонованих проєктів рішень (додаються).  

Крім того, заходи з оптимізації шкільної мережі дадуть можливість створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців.

  1. До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Деражнянської міської  територіальної громади,  депутати Деражнянської міської ради, тощо.
  2.  Формат проведення громадського обговорення:

У зв’язку з продовженням карантину, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою:

32200, Хмельницька область, м. Деражня, вул. Миру,39 (відділ освіти,  молоді та спорту Деражнянської міської ради), електронна адреса:  vodermr@gmail.com.

Також із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме на території сіл с.Яблунівка, с.Волоське, с.Зяньківці, с. Божиківці, с. Новосілка, с.Мазники, с.Загінці, с. Маниківці, смт.Лозове громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю та колективами ЗЗСО.

  1. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Адреса: 32200, Хмельницька область, м. Деражня, вул. Миру,39 (відділ освіти,  молоді та спорту Деражнянської міської ради), електронна адреса:  vodermr@gmail.com.

Електронна адреса: vodermr@gmail.com.

  1. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за громадське обговорення – Балігар Євген Сергійович, начальник відділу освіти, молоді та спорту Деражнянської міської ради , телефон: 0675274150.

Контактна особа – Мазур Іванна Степанівна –спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Деражнянської міської ради, телефон 0953646637.

  1. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення:

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті відділу освіти, молоді та спорту Деражнянської міської ради у строки, передбачені чинним законодавством.

Проєкт рішення про реорганізацію Волоського НВК. Ознайомитися.

Проєкт рішення про реорганізацію Новосілецького НВК. Ознайомитися.

Проєкт рішення про реорганізацію Божиковецького НВК. Ознайомитися.

Проєкт рішення про реорганізацію Яблунівського НВК. Ознайомитися.

Проєкт рішення про реорганізацію Зяньковецького НВК. Ознайомитися.

Проєкт рішення про реорганізацію Загінецької гімназії. Ознайомитися.

Проєкт рішення про реорганізацію Мазниківської початкової школи. Ознайомитися.

Проєкт рішення про перепрофілювання Лозівської ЗОШ. Ознайомитися.

Проєкт рішення про перепрофілювання Маниковецької ЗОШ. Ознайомитися.